marți, 10 noiembrie 2015

Unde dai şi unde crapă. Premier sau comisar?

După nenorocirea de la Colectiv, am rezonat cu revolta străzii, crezând că furia oamenilor va fi un duş rece pentru o clasă politică anchilozată în dispute mărunte şi mânată în luptă doar de interese meschine.

  Nu pot să neg faptul că aveam în minte nişte întrebări fără răspuns cu privire la Tinerii Frumoşi şi Liberi (TFL):

-          De ce nu au ieşit în stradă şi atunci când au murit nişte bebeluşi la Maternitatea Giuleşti? Mai ales că nenorocirea respectivă era rezultatul unei reforme criminale în Sănătate, a Guvernului de la acea dată.
-          De ce nu au fost scandalizaţi de tăierile de salarii din 2010, în condiţiile în care până şi FMI-ul a simţit nevoia să ia distanţă şi să arate cu degetul acuzator către Guvernul României.
-          De ce Uniţi Salvăm Roşia Montană şi, tot uniţi, ne opunem exploatării gazelor de şist,  dar nu mai suntem uniţi atunci când este vorba despre exploatarea fără milă a pădurilor României?  De ce-i preocupă doar subsolul? Solul nu este important?
-          De ce atunci când Occidentul a sfidat votul a 7,4 milioane de cetăţeni, nu s-au simţit călcaţi în picioare?

Mi-am spus că, probabil, acum s-a umplut paharul şi oricum este mai bine mai târziu decât niciodată. Noi oricum suntem nişte întârziaţi. Dar când Piaţa a cerut guvern de tehnocraţi, am avut sentimentul că TFL-ul a fost înlocuit cu nişte omuleţi verzi. Dacă TFL-ul a existat vreodată... Guvern de tehnocraţi, în opinia mea, înseamnă anularea democraţiei. Partidele nu-şi mai asumă politic ceva.

Desigur, unii mai înfiebântaţi vor spune că nu este aşa, că Parlamentul va cenzura noul guvern prin vot şi că, astfel, principiile democraţiei vor fi respectate. Aşa să fie? Eu mă îndoiesc de faptul că noi vom şti cine, ce a votat, în anul care urmează. Şi am în vedere votul exprimat în Comisia juridică, atunci când s-a pus problema arestării Elenei Udrea... Mai ţineţi minte? Nici astăzi nu ştim cine a votat pro sau contra. S-au porcăit la televizor , că voi, nu noi, şi a rămas cum au stabilit. În speţa amintită au fost implicaţi vreo 15 parlamentari, imaginaţi-vă cum va fi cu 500. O să fie cum am spus eu, iar la anul nu vom şti pe cine să votăm. Legea bugetului  va fi prima probă de vot neasumat, în sensul că va fi votată de o majoritate şi va fi criticată tot de o majoritate. Matematic nu se poate?  Nici matematica nu mai este ce a fost, o să vedem. Mai ales că despre Legea bugetului era vorba.


În încheiere, nu pot să nu remarc faptul că revolta străzii a reuşit să dea jos un premier şi să aducă în locul lui un comisar. Să trăiţi bine!

Niciun comentariu: