sâmbătă, 5 septembrie 2015

Ciocnirea civilizaţiilor continuă

Europa (ţintă Germania) este luată cu asalt de către emigranţii musulmani,  victime ale războiului musulmano-musulman (şiiţi-suniţi), în speranţa unui trai mai bun. Părerea mea este că vin la pomul lăudat. Să sperăm că odată văzută realitatea (problemele de integrare), nu vor arunca pomul în aer.  
Valul de emigranţi care riscă să destabilizeze UE a stârnit discuţii pro şi contra pe întregul continent, nu doar în UE.
(E)migraţia, indiferent de vremurile istorice în care a avut loc, nu a putut fi stopată cu forţa.  Este vorba despre un efect generat de o cauză. Atâta vreme cât există cauza, efectul se va produce, paşnic sau cu violenţă. Soluţia este simpă şi, în acelaşi timp, complicată: anularea cauzei.
În speţa noastră, acest rezultat nu poate fi obţinut prin menţinerea la putere a dictatorilor în statele arabe. Nu sunt de acord cu cei care acuză Occidentul de încurajarea Primăverii arabe. Schimbările promovate de această mişcare au fost necesare, nu şi suficiente. Mai trebuie făcut ceva şi stă în puterea Occidentului să rezolve situaţia: chemarea la dialog a Arabiei Saudite şi Iranului, pentru găsirea unei soluţii de pace între suniţi şi şiiţi. Şi, foarte important, în prima fază, somarea celor două puteri regionale să înceteze finanţarea organizaţiilor teroriste. Nu poate fi pace în Orientul Mijlociu, astăzi sau mâine, fără pace între cele două puteri musulmane.
În acest moment, Iranul şi Arabia Saudită transferă Europei problemele lumii musulmane şi nu este corect. Nu înţeleg de ce U.E. evită să vorbească public despre cauzele problemei cu care se confruntă. Este o tăcere suspectă, dar să sperăm că pe alte canale de comunicare sunt mai vocali. Acest război dintre cele două state musulmane (iranienii nu sunt arabi, ei sunt vechii perşi), dus prin interpuşi, a generat o situaţie aberantă: Iranul se luptă în Irak, apărânu-l de tereoriştii ISIS (Irakul eliberat şi susţinut de SUA), dar îl sprijină şi pe Bashar al-Assad care se află în relaţii foarte bune cu Rusia... Relaţiile diplomatice dintre Iran şi Rusia, de asemenea, sunt excelente. Aşa ceva? Dacă am fi adepţii teoriei conspiraţiei, am putea spune că USA şi Rusia şi-au dat mâna peste Lumea musulmană  şi îngroapă U.E  în probleme etnice şi religioase.  Am evitat să folosesc cuvâtul arab, pentru că nu toţi beligeranţii sunt arabi, dar toţi sunt musulmani, şiiţi sau suniţi. Mirarea mea este că Germania a ajuns o victimă în acest război al lumilor, în condiţiile în care nemţii chiar se pricep la jocurile astea... Să fie doar o aparenţă? Sau un exerciţiu de  reabilitare, prin apărarea drepturilor omului?
Din păcate, asistăm la o nouă ciocnire a civilizaţiilor şi actualele probleme vor deveni adevărate coşmaruri pentru generaţiile viitoare. Coexistenţa rămâne doar un deziderat, până la certitudine mai este cale lungă.

Niciun comentariu: