duminică, 30 noiembrie 2014

1 Decembrie. De ce?


Este 1 Decembrie, ziua naţională a românilor, ziua care marchează împlinirea visului naţiunii române: UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR ÎNTR-O SINGURĂ PATRIE. Pentru români, 01.12.1918 reprezintă maximum maximorum obţinut în toată istoria. Dar se poate spune despre 1 Decembrie că este cu adevărat Ziua Naţională a ROMÂNIEI? Au toţi cetăţenii României motive de a sărbători? Eu cred că nu.
Pentru o ţară cu o istorie complicată ca a României şi care urmăreşte pacea socială, şi nu numai la nivel declarativ, ziua naţională ar trebui să marcheze un eveniment reprezentativ pentru toţi cetăţenii săi. Triumful unei majorităţi în detrimentul unei minorităţi orgolioase şi cu oarece argumente istorice, la unguri mă refer, mi se pare o alegere, cel puţin , neinspirată. Alegerea zilei de 1 Decembrie ca zi naţională, în tumultul anilor 90, este scuzabilă, dar o reanalizare a deciziei de atunci mi se pare absolut necesară. Vrem o zi naţională a etnicilor români sau o zi naţională a cetăţenilor români? Asta-i întrebarea! Şi când spun cetăţeni români mă gândesc la români, unguri, slovaci, cehi, sârbi, lipoveni, ţigani, ucrainieni, tătari, bulgari, turci, germani sau evrei.
În opinia mea, ziua naţională a României ar trebui să fie o zi/acea zi în care indiferent de naţionalitate am luptat, cot la cot, pentru un ideal. O zi în care nu a mai contat că eşti etnic român, ungur, secui, sas etc. Există o asemenea zi? Slavă Domnului, da. 21 decembrie 1989, ziua în care românii, ungurii, ţiganii, secuii, saşii sau lipovenii au strigat la unison:  Jos dictatorul, Jos comunismul, Libertate şi Democraţie. Atunci, indiferent de etnie, cetăţenii au demonstrat împreună împotriva unui dictator şi a sistemului comunist care îi adusese pe toţi la condiţia de suboameni. În toată istoria noastră, Revoluţia din Decembrie este cea mai mare victorie a cetăţenilor uniţi împotriva unui stat opresiv. Un exemplu de civism care nu numai că nu trebuie uitat, ci chiar trebuie cultivat. Cum altfel mai bine decât transformându-l în sărbătoare naţională?
Trecutul nu-l mai putem schimba, dar viitorul da. O serbare câmpenească în mijlocul iernii cu sarmale, gulaşi, baclavale, poale-n brâu, Leliţă Ioană, geambarale, pirande şi Az a szep (Ozosep) ar fi de preferat paradei militare de 1 Decembrie... Ar fi o ocazie unică de reuniune naţională.   Cum ar fi să-i vedem pe unguri dansând Ozosep pe sub Arcul de Triumf? Fără tancuri, avioane sau Treceţi batalioane...  21 Decembrie 1989 este ziua care ne uneşte, nu pot spune asta despre 1 Decembrie 1918, oricât am fi de patrioţi şi bine intenţionaţi.
Referitor la Ozosep, îmi aduc aminte cu plăcere următoarea întâmplare: Eram militar în termen la Craiova. În prima învoire primită am plecat... puşcă, unde credeţi?, la restaurant... După 2 luni de instrucţie nu mai ştiam nici cum miroase berea. Ne-am aşezat la o masă în restaurantul Hotelului Jiul şi am început să comandăm, pentru prima oară în ultimele două luni.  Au venit şi alţi militari de la alte unităţi din Craiova, am unit mesele şi a început petrecerea. Printre ‚meseni’, nu întâmplător pentru acele vremuri, mulţi unguri. S-a cântat româneşte şi ungureşte fără ca cineva să se supere. La final, după vreo  6 ore, se cânta mixt: Ozosep, ozosep, să mai bem un Triplu Sec... Aşa ceva de 1 Decembrie nu este posibil, pe 21 Decembrie, da.  Este inutil să mai spun, pentru cei care au făcut armata, că, aşa cheflii cum eram, după prima învoire a urmat şi primul arest...Desigur, arest la unitatea militară.
Avem o istorie complicată, haideţi să găsim puncte de legătură, nu motive de ceartă şi supărare.
P.S. Refereitor la Revoluţia din Decembrie 1989, eu rămân la părerea că a fost o revoluţie şi nu o manipulare. Că după 21 Decembrie s-au întâmplat nişte lucururi, asta este altă poveste.  Pe 21 Decembrie a avut loc Revoluţia Noastră, am fost în stradă pentru că aşa am simţit. Niciun manipulator nu are argumente să spună altceva. Baricada de la Inter este dovada. Cei care au fost acolo au dat dovadă de eroism pur. Celor care au ceva să-i reproşeze lui Ion Iliescu, le amintesc faptul în 21 decembrie 1989 Iliescu nu exista. A apărut mai târziu, deci nu trebuie menţionat/sărbătorit/înjurat.


 
 

 

 

duminică, 23 noiembrie 2014

Alina Bică, un corp delict

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a fost arestată.  Pentru şefa FBI de România, faptul că ajunge în arest după Dorin Cocoş nu este o întâmplare, ci o consecinţă a legăturilor bolnăvicioase dintre ei.  Unealta îşi urmează manipulantul. Că ce altceva au fost al de Bică, Trică şi alţi pică? Nişte uneltele  proptite în diverse funcţii de stat în slujba unor combinatori.  Aceştia le-au folosit pentru sporirea averilor, iar acum, spăşiţi, le predau procurorilor pe post de corp delict ( corp delict = obiect care a fost folosit la săvârşirea unor infracţiuni).  Din cauza faptului că aceste unelte au ajuns nişte nume care s-au  identificat cu dregătoriile pe care le-au condus, astăzi ele par a fi adevăratele capturi ale DNA-ului.  Şi asta în folosul adevăraţilor combinatori, unii chiar necunoscuţi pentru cetăţenii de rând. Câţi dintre noi am auzit până astăzi de Gheorghe Stelian? Zis Stelu... 

De ce spun că această predare de unelte se face în folosul adevăraţilor combinatori? Pentru că aceştia vor beneficia de oarece înţelegere din partea procurorilor, pentru cooperare...


Din punctul meu de vedere, nu este drept ca autorii morali să primească mai puţină puşcărie decât uneltele. Vezi cazul Năstase-Jianu.  Nu doresc nimănui puşcărie, dar dacă tot o să fie...  Sunt de acord să li se scadă din maximul prevăzut de lege dar nu mai puţin decât vor primi uneltele. 

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Aşteptându-l pe … Claus. Santa Claus

În urmă cu 25 de ani, unii stăteam la coadă la alimentară (poreclită astăzi market), alţii la viză pentru emigrare şi mulţi, chiar foarte mulţi , la Securitate pentru delaţiuni.

În primii ani de după Revoluţie, ne-am aşezat tot la coadă: la Caritas, la SAFI, la Gerald, la FNI, la Patriarhie, să-l alegem pe Iliescu sau să-l scuipăm pe Coposu. Unii, mai cu orientare turistică, s-au aşezat la coadă la Bancorex; s-au dus cu valizele goale şi au plecat cu ele pline. În curând, mai săraci şi mai deştepţi, ne-am aşezat iar la coadă, de data asta pentru  a-i înjura pe Stoica, Cornelui Gerald, Cataramă, Vântu, Iliescu şi să-l conducem pe ultimul drum pe Coposu...  

De asemenea, am stat la coadă ca nu cumva Regele Mihai să intre în ţară; apoi, cum era civilizat, pentru a-i ura bun venit...

Mă mir şi astăzi că nu am stat la coadă ca să ne bată mineri mai uşor. Nu, din fericire. Ne-au bătut la rând, din păcate.

În ultimii ani, tot la coadă am stat: unii ca să ne plătim ratele la bancă sau taxele şi impozitele(avem calculatoare şi internet de mare viteză dar nouă ne place chitanţierul, acest multiplicator de cozi), alţii la DNA, ÎCCJ, Rahova, Jilava sau Poarta Albă, pentru că n-au plătit... Cum s-ar spune, plăteşti, nu plăteşti, există o coadă pentru fiecare.  Desigur, nu putem pune semnul egal între  cei de mai sus, vorba lui M. Geoană, contează şi de care parte a ... cozii te afli.

Astăzi suntem coada Europei. Cred că în curând ne creşte coadă...

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, la Londra sau Paris, cum altfel?, românii au stat la coadă pentru a vota. Uitându-mă la ei, am realizat cât de ingenioşi suntem: am reuşit să exportăm coada...

Probabil că v-am plictisit repetând acest cuvânt, dar îmi este teamă că a început să ne placă şi nu mai avem nicio şansă.  În marile oraşe, cetăţenii au ieşit în stradă contra cozilor din diasporă, poate avem energie să ieşim în stradă şi contra cozilor din ţară.

Săptămâna viitoare, televiziunile de ştiri stau la coadă pentru a-i primi pe cei doi candidaţi...

Duminică merg la vot. Evident, o să stau la coadă. Dar votez cotra cozii, adică îmi anulez votul. Nişte multe milioane de astfel de voturi ar fi cel mai clar semnal că aşa nu se mai poate.  Batem pasul pe loc sau ne învârtim în cerc, tot aia. Vă schimbaţi sau plecaţi. Unii compatrioţi ar putea opina că mulţi politicieni sunt totuşi tineri. Da, stimabililor, dar nu aveţi impresia că s-au născut bătrâni?

Din punctul meu de vedere, printe cele mai evidente semne de civilizaţie se numără şi ...  lipsa cozii. Francezii, nemţii sau nordicii nu stau la coadă, de exemplu. Se mai prostesc din când în când la vreo promoţie, dar este o excepţie.  La Paris, francezii s-au mirat de coada românească de parcă văzuseră un dinozaur ... fără coadă. Şi este normal, într-o societate cu adevărat civilizată, cetăţenii nu au de ce să stea la coadă. Acolo unde lucrurile nu merg , apare, aţi ghicit, coada. Acolo unde vedeţi o coadă, să ştiţi că manager este un incompetent sau unul căruia nu-i pasă de voi.

Domnilor politicieni, de azi şi de ieri, treceţi în revistă cozile la care au stat românii în ultimii 25 de ani şi veţi vedea aportul vostru la civilizarea acestei naţii. Nu se vede? Ghinion... Pentru noi, nu pentru voi, oriunde vă aflaţi ( parlament, guvern, consilii judeţene, putere, opoziţie, arestul IGPR, Rahova, Jilava sau Poarta Albă).

În săptămâna mare a alegerilor, am o singură întrebare pentru cei doi candidaţi: Când estimaţi că în România nu se va mai sta la coadă? Inclusiv la Rahova, Jilava sau Poarta Albă. Nu în sensul că nu-i mai arestăm, ci că nu mai există atât de mulţi hoţi. Indiferent de răspuns, eu tot îmi anulez votul (pentru prima oară după Revoluţie), dar mi-ar face mare plăcere să constat, peste timp, că el, câştigătorul, a avut dreptate şi eu m-am înşelat.

Apropo de Claus. Spre deosebire de Klaus, el chiar o să vină, dacă v-au rămas ceva bani, după ce v-aţi plătit taxele, impozitele, ratele la bănci, facturile la gaze, apă, energie, canalizare, meditaţiile copiilor, contribuţia la fondul clasei , medicamentele părinţilor şi bunicilor sau  şpaga pentru orice.

P.S. Acum mult timp în urmă, Ion Iliescu a pus o întrebare grea cât un sfert de secol: Ce-ar fi fost ei , dacă nu aş fi fost eu? Chiar aşa, ce-ar fi fost?